Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
19:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Наслідки підриву Каховської ГЕС: чи існує загроза інфекцій з акваторії Дніпра та інших водойм

Наслідки підриву Каховської ГЕС: чи існує загроза інфекцій з акваторії Дніпра та інших водойм

Через підрив Каховської ГЕС проблеми з водою та її чистотою стосуються п’яти областей, у тому числі Дніпропетровщини. На підтоплених територіях через забруднення води, мор риби існує висока вірогідність зараження гострими кишковими інфекціями (ГКІ), які можуть швидко поширюватися серед оточуючих осіб та викликати масові захворювання.

Про це Відкритому розповіли доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету Роман Новіцький та головна спеціалістка Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Держпродспоживслужба області посилила контроль за станом водних об’єктів, сільськогосподарських культур, продуктів харчування на території Дніпропетровщини.

“Наразі питна вода, яка подається населенню Дніпропетровщини, є придатною для споживання. За результатами лабораторних досліджень, на території регіону випадків захворювання на холеру не виявлено. У той же час на затоплених територіях внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС можуть виникнути різні хвороби (насамперед – пов’язані з обмеженим доступом до чистої води). Серед них: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у т.ч. холера), ботулізм. У поточній ситуації спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак – і забруднення колодязів” – наголошує Маргарита Малишева.

За результатами щоденних мікробіологічних досліджень питної води на території Дніпропетровської області збудники інфекційних захворювань не виявлені. Фіксується масова загибель риби. Її гниття та розповсюдження інфекційних хвороб може тривати до півріччя.

“Після підриву Каховської ГЕС Дніпропетровським рибоохоронним патрулем Держрибагентства поблизу с. Мар’янське Криворізького району Дніпропетровської області встановлено загибель 28 500 особин карася сріблястого. Це сталось внаслідок стрімкого обміління акваторії Мар’янської затоки Каховського водосховища. Наразі нових фактів загибелі риби не встановлено. Потрібне прибирання мертвої риби, молюсків, загиблих тварин, водорослей з дна Каховського водосховища, що оголилося, а також з природних водойм, які постраждали від катастрофічного затоплення. Наприклад, Інгулець зараз – це сотні гектар, тонни біомаси. Дохла риба і молюски можуть розтягатися по великій території лисицями, бакланами, та ін.” – повідомляє Роман Новіцький.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті