Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
16:05

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Історія Дніпра: Загадка колони біля Преображенського собору

Історія Дніпра: Загадка колони біля Преображенського собору

Лише на рідкісній старій фотографії вдалося виявити підтвердження існування цього об'єкта, який давно зник за загадкових обставин.

Багато жителів Дніпра знають про стародавній артефакт, який зберігся біля Свято-Преображенського собору. З його східного боку досі вціліла так звана Верстова миля. Це – одна з небагатьох подібних споруд, що збереглися, які встановлювали в 1787 році на честь подорожі російської імператриці Катерини Другої, яка брала участь і в закладанні фундаменту Преображенського собору.

Але мало хто знає, що біля собору була ще одна вражаюча колона. Вона була встановлена на честь завершення будівництва цього храму у 1835 році.

Немає даних про те, ким і коли її було демонтувано.

Але раптом з’ясувалося, що частини колони чудом вціліли та знаходяться в історичному музеї імені Яворницького!

Відомій дослідниці історії нашого міста Олені Присягіній вдалося виявити лише дуже рідкісну фотографію цієї колони. Про цей знімок та колону Олена розповіла у групі «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ»:

«Информацию об этой колонне нигде прежде не встречала, и тем более не видела ее на фото. Это редчайшее фото приобрела у коллекционера, Грицаенко С.Г. Он и рассказал, где эта колонна была установлена.

На фотографии мраморная колонна в период Екатеринослава, которая была установлена перед Преображенским собором на Соборной площади (бывшей Октябрьской).

Пыталась разобрать текст на ней через различные программы, но качество фотографии не позволило это сделать.

Благодарю за помощь Сергея Мушенок. Описание этой колонны, как и текст, который был написан на табличке, он нашел в книге Дмитрия Яворницкого "История города Екатеринослава".

Описание колонны:

"Для увековечения события сооружения храма архиепископ Гавриил поставил в соборной ограде большую мраморную, с четырехконечным крестом колонну, вывезенную из древнего Херсонеса Таврического, где принял крещение киевский князь Владимир.

На медной доске, прибитой к постаменту, на котором стоит колонна, вырезана надпись:

«В память благочествейшей Государынu Императрицы Екатерины П-я, положившей здесь в 1787 году собственною своею десницею первый камень в основание соборного сего храма, совершившагося щедротами благочестивейшаго Государя Императора; Николая I. Колонна из древняго Таврическаго Херсонеса, откуда проистек на Россию свет Христов. 1835 года месяца Майя 9 дня».

А ось історик Дмитрий Мурадов порадував такою інформацією:

«Не вся колона але частина її зберіглася.

Колона довгий час просто лежала біля собору. Люди її використовували як лавку. Потім її забрали до музею. Реставрувати її можна, але важко».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті