Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
17:36

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Нацбанк вдруге поспіль знизив облікову ставку

Нацбанк вдруге поспіль знизив облікову ставку
Фото: Пресцентр НБУ

Такий крок підтримає розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності, стверджує регулятор.

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку на 1% – до 13,5% річних. Про це повідомляється на сайті регулятора у четвер, 25 квітня.

"Ураховуючи баланс ризиків, а також сприятливі макрофінансові тенденції, зокрема кращу інфляційну динаміку, правління НБУ вирішило знизити облікову ставку на 1 в. п. – до 13,5%", – йдеться у повідомленні.

Очікується, що такий крок дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності.

Разом зі зниженням облікової ставки також на 1 в. п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5% відповідно. Крім того, НБУ суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування – на 2 в. п. до 17,5%

Також НБУ бачить певний простір для подальшого пом’якшення процентної політики за умови збереження сприятливих макрофінансових тенденцій

"Базовий сценарій прогнозу НБУ передбачає зниження облікової ставки до 13% у поточному році. Таке пом'якшення процентної політики та заплановані кроки з валютної лібералізації не мають створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку", – зазначили у Нацбанку.

Як відомо, у червні 2022 року НБУ підняв облікову ставку з 10% до 25%. Такий рівень тримався до липня 2023 року, коли регулятор знизив ставку до 22%. У вересні НБУ знизив ставку до 20%, у жовтні – до 16%, а у грудні – до 15%. У січні облікова ставка не змінювалась, а у березні вона була знижена до 14,5%.
Облікова ставка – еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, у свою чергу, кредитують фізосіб та юридичних осіб. Отже, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів. Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

##: НБУ
Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті