Соковита, ароматна та смачна диня здатна подарувати не лише море задоволення, а й збагатити організм вітамінами. Вона добре впливає на шкіру, зміцнює судини, підвищує імунітет та стимулює роботу печінки. Проте нерідко трапляються випадки отруєння цим плодом. Найчастіше винні в цьому самі любителі смаколика.
Як отримувати від дині лише насолоду та користь, розповіли в Обласному центрі здоров’я.
Диня – досить важкий для шлунка продукт, адже в ній багато клітковини. Вживати соковитий плід краще за 2 години до або після їди. Його не слід змішувати з алкоголем, молочними продуктами, холодною водою. Це може спровокувати розлад травлення.
Людям з виразкою шлунку та дванадцятиперстної кишки, хворобами сечовивідної системи, вагітним слід вживати диню з обережністю. Не слід зловживати динею й хворим на цукровий діабет. Протипоказаний плід маленьким дітям та мамам, які годують немовлят.
Отруїтися динею можна не лише через переїдання. Плід, що тріснув та підгнив, може стати джерелом ботулізму і сальмонельозу. Призвести до інтоксикації може й надмірний вміст нітратів - добрив, якими підживлюють ґрунт. Щоб убезпечити свою родину від отруєння, уникайте покупок на стихійних ринках. Обов’язково вимагайте у продавця ветеринарно-санітарне свідоцтво. Не купуйте зіпсовані та пошкоджені плоди. Вже розрізану диню можна зберігати в холодильнику не більше доби.
Ознаки отруєння динею – нудота, біль та розлад травлення. У разі інтоксикації нітратами можливі ще й судоми, синюшність шкіри, ломота в суглобах.
При отруєнні нітратами слід негайно викликати «швидку». Звернутися до лікаря краще і при більш легкому отруєнні. Кваліфікований спеціаліст допоможе уникнути ускладнень. До приїзду лікарів можна промити шлунок та випити кілька таблеток активованого вугілля.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |