Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
16:56

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На честь кого названо перейменовані вулиці Дніпра?

На честь кого названо перейменовані вулиці Дніпра?

Міський сайт продовжує розповідати про тих відомих особистостей, на честь яких свої нові назви отримали вулиці Дніпра.

Зокрема, останнім часом у топонімії міста увічнено кілька імен місцевих діячів ОУН.

Детальніше про них розповів Сергій Волинець:

«Протягом десятиліть російсько-радянська пропаганда поширювала міф про українське націоналістичне підпілля як явище, що було притаманне виключно кільком областям на Заході України.

Проте сьогодні цей міф руйнується, у тому числі завдяки появі топонімів на честь місцевих діячів ОУН у населених пунктах по всій країні.

Дніпро не є винятком…

В місті з’явилось кілька таких вулиць, назви яких пов’язані з іменами:

Федора ВОВКА – уродженця Полтавської області, який з 1936 року жив та працював у Нікополі, брав участь у створенні та діяльності Нікопольського осередку товариства "Просвіта", очолював Нікопольський районний провід ОУН. Після Другої світової війни він обіймав посаду Віце-президента Української Головної Визвольної Ради та був членом Проводу ОУН в еміграції. У 1998 році інститут "Яд Вашем" присвоїв Вовку звання "Праведника народів світу" за порятунок від розстрілу вчительки Сари Бакст, її матері і двох синів.

Василя ГАДАДИ – уродженця Львівської області, який з початком німецько-радянської війни у складі похідних груп прибув на Дніпропетровщину. Тут він був членом та провідником Дніпропетровського обласного проводу ОУН, організатором і надрайонним провідником ОУН у Кам'янському, від початку 1943 року – окружним провідником Криворізької округи.

Миколи КАПУСТЯНСЬКОГО – уродженця Дніпропетровської області, генерал-хорунжого Армії УНР (генерал-полковника в еміграції), діяча Української Військової Організації, співзасновника та одного з керівників ОУН, члена Проводу Українських Націоналістів. У Дніпрі Микола Олександрович закінчив духовну семінарію та з 1900 року служив у 134 піхотному Феодосійському полку. Він є автором численних праць з історії українського війська та аналізу військово-політичної ситуації в СРСР.

Павла КОЗАРА – уродженця Дніпропетровської області, українського історика, археолога та педагога, члена ОУН. У 1941-1943 роках Павло Антонович завідував відділом народної освіти обласної управи, очолював кафедру історії України Дніпропетровського українського державного університету, був директором Дніпропетровського історичного музею і згодом об'єднаного художньо-історичного музею. Він рятував невивезені в евакуацію експонати музею.

Роберта ЛІСОВСЬКОГО – уродженця міста Кам’янського, українського художника, члена образотворчого сектору культурної референтури ОУН. Його авторству належить емблема Пласту та емблема ОУН "Тризуб з мечем". Він також був одним з розробників бофонів – символічних грошових знаків УПА та ОУН.

Миколи САРМИ-СОКОЛОВСЬКОГО – уродженця Дніпропетровської області, українського поета та бандуриста. У червні 1926 року Микола Олександрович переїхав до Днiпра, вступив на дворічні курси при художньо-промисловому училищі, грав у складi капели бандуристів клубу залізничників. Він був учасником Спілки Української Молоді та провідником ОУН на Полтавщині. Наприкінці 1980-х - початку 1990-х років Сарма-Соколовський сприяв створенню осередків Народного Руху України, Української республіканської партії, товариства "Просвіта" та ОУН на Дніпропетровщині.

Кілька нових вулиць, названих на честь місцевих уродженців – діячів ОУН, можуть з’явитися у Дніпрі 20 грудня.

Крім того, з минулого року лежить ще десяток пропозицій щодо вшанування імен місцевих ОУНівців у топоніміці міста. У жовтні цього року містяни та низка громадських організацій підтримали, зокрема, пропозицію щодо перейменування однієї з вулиць на честь Петра Олійника.

Вшанування борців за волю України та збереження пам’яті про них – наш обов’язок.

Тому далі буде…».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті